top of page
Foto van schrijverCarla

"Kwalificatie, training, opleiding"

‘HELP! Ik ben op zoek naar een geschikte newborn fotograaf maar zie door de bomen het bos niet meer. ‘

Ben je zwanger en op zoek naar een newborn fotograaf, dan help ik je graag in jouw zoektocht. In deze blog gaan we dieper in op het aspect "Kwalificatie, training en opleiding"

Ben je zwanger en op zoek naar een newborn fotograaf, dan help ik je graag in jouw zoektocht.


In de blog "Hoe vind ik een geschikte newborn fotograaf?" vind je een overzicht van alle aspecten waar je best even aandacht aan besteedt.

In deze blog gaan we dieper in op het aspect "Kwalificatie, training, opleiding:".



Kwalificatie, training, opleiding


"Kies een fotograaf die gekwalificeerd is in newborn fotografie."


Heel wat fotografen hebben tal van opleidingen in fotografie achter de rug: fotografie, portretfotografie, licht en belichting, nabewerking,…. Dit alles maakt van een fotograaf nog geen newborn fotograaf. Newborn fotografie is een aparte discipline, het is een specialiteit op zich.


Bij het fotograferen van een boreling komt veel meer kijken dan wat men in een fotografieschool leert: tot op heden bestaat er in België geen school die ‘newborn fotografie’ aanbiedt. Daarom moet een ‘toekomstig’ newborn fotograaf na de schoolse opleiding extra cursussen, workshops, trainingen, coaching,… volgen om een pasgeborene te leren begrijpen, te leren aanvoelen en op een VEILIGE, rustgevende, geposeerde manier te leren fotograferen.


Daar stopt het niet als toekomstig newborn fotograaf, de fotograaf moet leren hoe het lichaam en de geest van een baby gedurende de eerste weken en maanden werkt en evolueert. Hij/zij moet leren welke reflexen een baby heeft, welke kwaaltjes er kunnen optreden, hij/zij moet de lichaamstaal van een baby leren begrijpen. Soms worden baby’s geboren met een (kleine of grote) afwijking of zijn er tijdens de bevalling complicaties opgetreden waarmee hij/zij rekening moet houden tijdens het fotograferen. Bovendien reageert niet elke baby op dezelfde manier: een newborn fotograaf moet weten welke poses op een veilige manier kunnen toegepast worden (en vooral welke niet) in functie van het gedrag van dat unieke pasgeboren mensje. Workshops, trainingen, cursussen in al deze onderwerpen kunnen een fotograaf een belangrijke en noodzakelijke basis meegeven. Doch een theoretische kennis is niet voldoende, veel leert men pas na een jarenlange ervaring. Het is bij dit alles heel belangrijk dat de veiligheid van jouw baby op de eerste plaats komt.


En veiligheid is één van de redenen waarom jouw pasgeboren baby bij voorkeur gefotografeerd wordt wanneer hij/zij slaapt. Het is uitgesloten om een wakkere baby in een emmertje te plaatsen of op een andere manier te poseren (behalve dan als het baby’tje is ingebakerd). Een baby heeft zeer veel kracht en kan zichzelf door ongecontroleerde bewegingen uit balans brengen. Daarom wordt jouw baby'tje ingebakerd als hij/zij de slaap niet kan vatten. Dat heeft jouw baby trouwens graag: door in te bakeren simuleren we zijn/haar omgeving van enkele dagen of weken tevoren, toen hij/zij nog veilig, knus en krap in een warme buik zat. Ingebakerd valt een pasgeborene sneller in slaap. Eventueel zijn er eerst nog een paar wakkere foto’s aan de orde. Heel vaak draait de baby dan het hoofdje naar het licht of volgt de camera. Maar ‘Oei maar mijn baby’tje kijkt loens!‘. Weet dat het heel normaal is dat jouw baby’tje nog scheel kijkt. Jouw pasgeboren baby kan de ogen nog niet goed focussen waardoor ze alle kanten uitgaan. Dit is een andere reden waarom we, naast die paar wakkere beelden, vooral slapende baby’tjes fotograferen.




103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Stijl

Comments


bottom of page